Probiyotik nedir? Probiyotikler nelere iyi gelir?
Bir probiyotiğin ne olduğu, araştırma kazıklarının ortasındadır. Yararlı bakterilerin faydasını sağlamayı vaat eden probiyotik takviyeleri ve besinler gündemin büyük bir bölümünü oluşturuyor.
Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan; Bu faydalı bakterilerin vücut için oynadığı rol, hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği ve takviye alırken dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğu gibi değerli bilgiler paylaştı.
Kalın bağırsak, sağlık için gerekli olan mikrobiyom adı verilen 100 trilyon “iyi” bakteri içerir. Bu faydalı bakteriler, sağlıklı bağırsak fonksiyonunun korunmasına yardımcı olurken, benzer iltihaplı bağırsak hastalıklarının iyileşmesine de temel oluşturabilirler. Araştırmalar; Mikrobiyomun kilo ve ruh halini düzenlemede bile rol oynayabileceğini gösteriyor.
Hangi besinler probiyotik bakteriler için güçlüdür?
Her birey hayata kendi benzersiz mikrobiyomuyla başlar. Yenilebilir gıdalar ve takviyeler yoluyla bu faydalı bakterilere yeni, iyi veya kötü bakteriler eklenir. Yoğurt, peynir ve kefir en iyi probiyotik kaynakları arasındadır. Bu besinlerin yanı sıra; Ev turşusu ve kombu çayı gibi fermente gıdalar da uygun probiyotik kaynaklarıdır. En bilinen prebiyotikler; muz, elma, çilek, yaban mersini, enginar, kuşkonmaz, tam buğday, arpa, keten tohumu, badem, ceviz ve yer elması.
Probiyotik takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir?
Piyasada yiyeceklerden ayrı olarak alınabilen birçok probiyotik takviyesi bulunmaktadır. Bu da hangi desteğin alınması gerektiği ve sağlık için neyin daha değerli olduğu konusunda kafa karışıklığına neden oluyor.
Emel Terzioğlu Arslan’a göre destek alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:
-
Yeterli miktarda alındığında organizmaya fayda sağlamalıdır. özellikle Lactobacillus ve
-
Bifidobacterium türleri yeterli miktarda alındığında organizmaya faydalıdır.
-
Canlı mikroorganizmalar olmalı ve en az 1 milyar canlı mikroorganizma içermelidir.
-
Sinerjik hareket eden bakteriler ortada olmalıdır.
-
Sindirim koşullarına dayanıklı olmalıdır.
Öte yandan unutulmamalıdır ki her sağlık sorununa yetecek probiyotik diye bir şey yoktur. Hangi sağlık sorunu için hangi probiyotiğin kullanılması gerektiği konusunda bir uzmandan destek alarak yol izlemek en doğrusudur.
Emel Terzioğlu Arslan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Diyetinize bol miktarda çözünmeyen lif açısından zengin gıdalar ekleyin. Yulaf ezmesi ve tam tahıllı ekmek gibi tam tahıllı ürünlerin yanı sıra kuşkonmaz, pırasa, soğan, sarımsak ve tatlı patates gibi sebzelere yer verin. Fasulye, mercimek ve bezelye de yeterli kaynaklardır. Tersine, şeker, doymuş yağ ve işlenmiş gıdalarda yüksek gıdaları sınırlayın.